Varens zijn makkelijke tuinplanten als de plek in uw tuin aan een paar voorwaarden voldoet.

- U hoeft niet te snoeien, hooguit in het voorjaar de oude bladeren afknippen voor de nieuwe krullen verschijnen, u kunt het laten liggen op grond, het verteerd vrij snel en is voeding voor de plant.
- Weinig of geen last van slakken en ander ongedierte.
- Varens hebben geen mest nodig, bij arme grond 1x per jaar een laagje compost op de grond om de plant is voldoende, zeker geen kunstmest gebruiken, uw varens zullen het niet overleven.
- Wat u wel kunt doen is genieten van uw varens, in het voorjaar ziet u de nog opgerolde varenbladen, de krullen, opkomen die zich in enkele dagen uitrollen tot een nieuw varenblad. De meeste varens maken de hele zomer door nieuw blad aan, het valt minder op als in het voorjaar maar als u regelmatig uw varens wat nader bekijkt zult u het zeker zien. Eind mei, begin juni verschijnen de sporenhoopjes (sori) aan de onderzijde van het blad, de onrijpe sori zijn lichtbruin, maar kunnen ook fel rood (dryopteris erythosora) of geel (Polypodium vulgare) zijn.

Grondsoort
De meeste tuinvarens houden van een licht tot matig vochtige, goed doorlatende grondsoort. Het is een veel voorkomend misverstand dat varens groeien in natte moerassige omstandigheden, dat zijn maar enkele soorten. Ook zure grond is slechts voor enkele soorten een voorwaarde, de meeste soorten hebben geen voorkeur.

Bij zware grond (waar na een regenbui water op blijft staan) kunt u scherp zand met de grond mengen om de doorlatendheid te verbeteren. Zandgrond vermengt met humus is zeer geschikt voor varens, kijk maar in de natuur. Heeft u arme zandgrond voeg dan compost toe in het plantgat om het vocht vast te houden.

Licht
Varens hebben net als andere planten ook zonlicht nodig, in de natuur staan varens vaak aan de bosrand of op een open plek waar door boombladeren gefilterd zonlicht op de varenbladen valt. De meeste varens houden niet van de felle middagzon, maar zonlicht in de ochtend of namiddag vinden ze heerlijk. Let wel op de vochtigheid van de grond, een paar stenen tussen de varens helpt omdat de grond onder de stenen langer vochtig blijft. Een tuinpad van tegels geeft hetzelfde effect.
     lees verder>